28. 4. svátek má Vlastislav
PB | Realitní

Nápad postavit divadlo na vsi je jako z pohádky, říká umělecká ředitelka Divadla Hogo Fogo

8. srpna 2023   (06:25)
Dalších 6 fotografií v galeriiNápad postavit divadlo na vsi je jako z pohádky, říká umělecká ředitelka Divadla Hogo Fogo
foto: pribram.cz / Magdalena Rezková

Gabriela Falcová stála u vzniku soukromé divadelní scény v Drážkově, kam diváci poprvé zavítali na podzim 2019. Po prázdninové přestávce se sem opět vrátí na konci srpna, nová sezona začne hrou Všechny báječný věci v hlavní roli s Richardem Krajčem.


V malé obci byste jej zřejmě nečekali. Před necelými čtyřmi lety se v Drážkově nedaleko Sedlčan divákům otevřela nová divadelní scéna, která koncem letních prázdnin vstupuje do další sezony. V Divadle Hogo Fogo se se známými hereckými tvářemi setkáte nejen na pódiu. „Diváci se s herci mohou potkat před nebo po představení v divadelní kavárně, kde se dále debatuje a vypráví,“ popisuje atmosféru komorního kulturního prostoru umělecká ředitelka divadla Gabriela Falcová. Jak vybírá hry do divadelního programu a proč je dobře být někdy za „blázna“, vysvětluje v rozhovoru.

Divadlo Hogo Fogo „se narodilo“ díky soukromé iniciativě, v Drážkově bylo otevřeno v říjnu 2019. Můžete přiblížit jeho vznik?
Přesně tak. Divadlo Hogo Fogo je soukromým počinem člověka, který je mým dlouholetým kamarádem a naším mecenášem. Snaží se o to, aby se zde lidem žilo lépe. Nápad postavit divadlo na vsi je jako z pohádky. A já jsem si řekla, když ten „blázen“ – v nejlepším slova smyslu – postaví něco tak krásného a úžasného, udělám všechno proto, aby to fungovalo. Celý život se zabývám dětským, ale i ochotnickým divadlem, píšu scénáře a knihy. Což je možná i jeden z důvodů, proč v malé vesnici stojí divadlo. Ve všem nadšení a euforii jsem si totiž nedovedla představit, jak obtížná cesta to bude, ale rozhodně stojí za to. Splnil se mi sen a bylo nutné zvládnout naprosto vše. Hodně jsem se díky nové zkušenosti naučila.
Start divadla byl poznamenám pandemií, což byla další životní lekce.
I v pandemii jsme se snažili a streamovali živá vysílání, například koncert Jaroslava Svěceného. Podařilo se nám propojit umělecký svět s těmi, kdo byli nejvíce potřeba, tedy s lékaři. Pomáhali jsme v podpoře očkování a díky hercům, zpěvákům a lékařům z nemocnice ve Slaném vytvořili kampaň na očkování. Byla nápadem mého syna Matěje, který ve slánské nemocnici pracuje jako lékař. Po celou dobu kampaň podporoval a pomáhal s ní ředitel nemocnice Štěpán Votoček.
Program z velké části nabízí představení pražských divadel, vstupné je vyšší než na jejich domovských scénách. Je programovou vizí dovážet kulturu, aby za ní lidé nemuseli dojíždět?
Ano, máme dražší vstupenky. Ale těm, kteří se v profesi pohybují, je situace jasná. Nejsme nikým dotovaní a nepřispívá nám stát. Zároveň diváci chtějí vidět kvalitní představení a samozřejmě si rychle zvykli, že u nás potkají velmi známé herecké tváře. Zaplatit představení při kapacitě 136 míst pak není zcela možné. I přes vyšší cenu vstupenek sponzor hradí další ekonomické výdaje, jako jsou voda, teplo nebo elektřina. Máme štěstí, že se někdo takový našel a je opravdu velkorysý.
Protože jsem i dříve velmi často navštěvovala pražská divadla, dokážu si náklady spočítat. Vstupenky jsou sice o přibližně stokorunu lacinější, ale pak člověk zaplatí výdaje na dopravu, parkovné a MHD, jelikož před divadlem v Praze nezaparkuji. Tudíž zůstává mnohem nákladnější si koupit v Praze levnější vstupenku.

Co je vodítkem pro výběr her hostujících divadel?
V divadle se snažíme vytvářet přátelskou a milou atmosféru, kterou považuji za naši největší přednost. S většinou divadel a s herci jsme navázali blízký vztah. Diváci se s nimi mohou potkat před nebo po představení v divadelní kavárně, kde se dále debatuje a vypráví. Divadelní kavárna je tak další nadstavbou. Podáváme vynikající kávu a skvělá vína, děvčata nabízejí domácí zákusky a občerstvení. Návštěvníci proto přicházejí dříve, aby mohli posedět uvnitř kavárny nebo na letní terase, což násobí dojem z celého večera.
Vyhledáváme představení, o nichž víme, že jsou diváky žádána. Jde především o komedie, ale prioritou je pro nás kvalita. Uvádíme i premiéry. Stali jsme se bratrským divadlem Divadla Ungelt, které pro mne bylo vždy mírou nejvyšší umělecké hodnoty. Do programu přináší rovněž jiné žánry. Jsme vzájemně propojeni a přijala jsem rovněž nabídku od principála divadla Milana Heina a pro Ungelt připravuji produkci.
Pomiňme teď pandemii, která byla vyčerpávající i pro zavedené scény. Jak náročné je v dnešní době přivést lidi do divadla a udržet si jejich zájem?
Jak jsem již zmínila, pro nás je důležitá atmosféra. Aby se zde dobře hrálo hercům, a to se nám myslím povedlo, protože se k nám s radostí vrací. A stejně důležité je propojení s diváky – jsou součástí děje a bez nich by ani ta nejlepší představení neměla žádnou hodnotu. Vážíme si stejně tak těch, kteří sem umění přinesou, jako těch, kteří jej podporují a do divadla chodí.
Momentálně panují divadelní prázdniny, program pokračuje jen v divadelní kavárně. Na které představení nové sezony se nejvíce těšíte a jaká představení na jiných divadelních scénách vás zaujalo v poslední době?
Představení, která mne zaujala v jiných divadlech, je opravdu hodně. Ta, jež lze kapacitně, prostorově i finančně přivézt, uvidíte i v Drážkově. Z Ungeltu jsou to hry Vejšlap, Brácha a Všechny báječné věci. Z dalších produkcí například divácky atraktivní Caveman. Vynikající je Divadlo Radka Brzobohatého a jeho hudební komedie Vy nejste žena, pane! V cirkusácké romanci Silnice – La Strada uvidí diváci Báru Hrzánovou s Radkem Holubem. Připravujeme pohádky pro děti a hudební vystoupení. Tak, aby si každý vybral.
Velký úspěch mělo představení, v podstatě premiéra s Luckou Vondráčkovu a Hynkem Čermákem Štěstí nebo skvělá hra Perfect days s Lenkou Vlasákovou a Janem Dolanským. Před každým představením všechny v úvodní znělce přivítá herec Karel Roden. Je také tváří divadla a můžete ho tady potkat.
Pohádka o Divadle Hogo Fogo
„V budově Váchova špejcharu, která dosloužila a neměla žádné využití, se hrálo listování a jeden kouzelný (ne dědeček, tady se pohádka trochu liší od tradiční české pohádky) tatínek se podíval z malého okénka starého špejcharu a řekl: ‚Ty bys potřebovala mít prostor, kde se bude hrát divadlo.‘ A tak použil kouzelné zaklínadlo, něco jako abraka dabra, a za tři roky se nápad na prostor pro divadelní školu rozrostl v megaprojekt,“ vrací se na webu hogofogo.cz k počátkům mladé divadelní scény Gabriela Falcová. Divadlo Hogo Fogo v Drážkově bylo slavnostně otevřeno 29. října 2019. Mezi jeho zakladatele patří i Pavel Hlaváček, jednatel společnosti D.I.Seven, která je hlavním partnerem divadla. Další divadelní sezonu zahájí Hogo Fogo 28. srpna hrou Všechny báječný věci. V režii Karin Krajčo Babinské ztvárnil hlavní roli Richard Krajčo.

Fotogalerie

Nápad postavit divadlo na vsi je jako z pohádky, říká umělecká ředitelka Divadla Hogo Fogo () Nápad postavit divadlo na vsi je jako z pohádky, říká umělecká ředitelka Divadla Hogo Fogo (1) Nápad postavit divadlo na vsi je jako z pohádky, říká umělecká ředitelka Divadla Hogo Fogo (2) Nápad postavit divadlo na vsi je jako z pohádky, říká umělecká ředitelka Divadla Hogo Fogo (3) Nápad postavit divadlo na vsi je jako z pohádky, říká umělecká ředitelka Divadla Hogo Fogo (4) Nápad postavit divadlo na vsi je jako z pohádky, říká umělecká ředitelka Divadla Hogo Fogo (5)

foto: archiv Divadla Hogo Fogo a Gabriely Falcové / se souhlasem

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Magdalena Rezková








Související


Další články

Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Přes 300 zasahujících hasičů ze středních Čech i Prahy. Desítky cisteren a plameny s … Na dálnici D4 předjížděl opilý řidič sanitku jedoucí na majácích, nehoda si vyžádala zranění Na dálnici D4 předjížděl opilý řidič sanitku jedoucí na majácích, nehoda si vyžádala zranění Řidič BMW nadýchal přes jedno promile alkoholu. AKTUALIZOVÁNO Tažní koně předváděli lidem v brdských lesích šetrné vyvážení kmenů z lesa Tažní koně předváděli lidem v brdských lesích šetrné vyvážení kmenů z lesa Soutěžní trať vedla posádkovým cvičištěm Jince, které se mimořádně otevřelo … AKTUALIZOVÁNO Nakoupit si bude možné 1. května, 8. května budou mít obchody zavřeno Nakoupit si bude možné 1. května, 8. května budou mít obchody zavřeno Ze zákona o prodejní době v maloobchodě, který vešel v platnost v roce 2016, musí mít … Grilovat mohou lidé v Příbrami i bez vlastní zahrady Grilovat mohou lidé v Příbrami i bez vlastní zahrady S hezkým počasím přichází pomalu také grilovací sezona. Pokud však nemáte zahradu ani … Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka Oproti loňskému březnu si lidé museli připlatit zejména za bydlení, stravování a … Dům přírody Brd pořádá akci ke Dni Země Dům přírody Brd pořádá akci ke Dni Země Hry nebo kvíz o ceny budou pro návštěvníky bývalého loveckého zámečku Tři trubky … Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Závod Doosan Bobcat ve středočeské Dobříši vyrobil loni více než 25.000 strojů. … Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Požár vznikl v blízkosti Vesteckého mostu u obce Obory.
Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle V OBI poradí při výběru květin, se substrátem zdarma je i osadí do přinesených nebo … Komerční sdělení
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies