19. 4. svátek má Rostislav
PB | Realitní




Kuřáci nebo opékání buřtíků?! Hasiči se včera potýkali se třemi požáry lesního porostu na Příbramsku

20. července 2018   (08:15)
Dalších 40 fotografií v galeriiKuřáci nebo opékání buřtíků?! Hasiči se včera potýkali se třemi požáry lesního porostu na Příbramsku
foto: pribram.cz

Bouřlivé diskuze na sociálních sítích vyvolal článek o použití dronu Policie ČR s ohledem na rozdělávání ohňů a táboření v CHKO. První tři příklady nezodpovědnosti a bezohlednosti se objevily hned ve čtvrtek v odpoledních a večerních hodinách.


Nedávno jsme na základě tiskové zprávy Policie ČR informovali o porušování zákonů a využívání techniky – dronu, pro prevenci v oblasti CHKO Brdy. Článek vyvolal řadu ohlasů, v mnoha případech zcela neuvážených a mimo téma. Řada z lidí se i s nechápavostí podivovala, proč je v lese zakázáno tábořit a rozdělávat ohně. Někteří jedinci věc hodnotili doslova jako „buzeraci“ a jiní zase navrhovali vytvářet tábořiště a nebo zákaz přehodnotit. První důvody, proč taková neuvážená řešení rozhodně NE!, máme již před sebou naservírované jako na talíři.

Včera se profesionální hasiči HZS Středočeského kraje ÚO Příbram nezastavili až do tmy. Ještě nebyl ani pomalu dořešen požár osobního vozidla za Trhovými Dušníky a již je operační vysílal k prvnímu požáru lesního porostu. Ty požáry byly celkem 3.
Nedávno jsme na základě tiskové zprávy Policie …
foto: pribram.cz

První výjezd jednotek do CHKO Brdy byl oznámen po 15. hodině v oblasti vrcholu Tok, který patří svými 865 metry nad mořem k známým brdským osmistovkám. Do velmi těžce přístupného terénu se příbramským vydali na pomoc dobrovolní hasiči z SDH Obecnice. Rozloha plochy, na které hořela a doutnala hrabanka, sice nebyla naštěstí velká, ale v situaci, která v tomto místě panuje, nebylo opravdu daleko k rozsáhlému lesnímu požáru. Ten by pravděpodobně část této oblasti citelně zasáhl. S běžným osobním nebo nákladním vozidlem můžete na cestu sem rovnou zapomenout a v místě hašení nebylo možné ani otáčení techniky. Hasiči museli pokračovat zpět na základnu lesní komunikací plnou balvanů a výmolů, mnohdy přerušenou vymletými koryty od dešťových přívalů.

K místu hašení museli hasiči od svých cisteren natáhnout více než 200 metrů délky hadic. Člověk ani nemusí mít příliš představivosti, aby mu došlo, že v případě potřeby většího množství vody by to s dopravou na místo bylo velmi složité. Pokud argumentujete tím, že by se požár uhasil vrtulníkem, pak jistě máte pravdu, že by pomohl, ale jednotlivá ohniska by se stejně musela dohašovat ručně. Příčina zahoření v tomto případě určena zatím nebyla, ale každému je nanejvýš jasné, že oheň sám nevznikl. Je tedy zřejmé, že se jednalo o odhozený nedopalek cigarety nějakého návštěvníka Brd a nebo o rozdělaný ohníček, protože si bylo potřeba opéci uzenky.
První výjezd jednotek do CHKO Brdy byl oznámen …
foto: pribram.cz
K druhému zásahu byly povolány jednotky z HZS Středočeského kraje ÚO Příbram a JPOII Rožmitál pod Třemšínem po 17. hodině. Jednalo se opět o požár lesního porostu a hrabanky tentokrát na okraji lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy. I zde byla záhy dokončena lokalizace a následně po pravidelných kontrolách termokamerou byla dohašována další ohniska. Hasiči museli sáhnout i po krumpáčích a několik míst rozkopat, aby se dostala voda při hašení až k doutnajícím a hořícím kořenům i spodním vrstvám hrabanky. Je to to nejnebezpečnější, co lze v lese udělat. Zapálit si ohníček na hrabance a představovat si, že kruh udělaný z kamenů je naprosto dostačující a nic se nemůže stát. Opak je pravdou a mnohdy tak vyskočí další plameny až ve značné vzdálenosti od původního ohniska. V tomto případě hořela tráva, náletové dřeviny na okraji lesa a i zde byl terén naprosto vyschlý.
K druhému zásahu byly povolány jednotky z HZS …
foto: pribram.cz
Stejně jako ve všech ostatních případech přálo hasičům štěstí v několika důležitých bodech: Nebyl žádný silnější vítr, ohně si vždy všiml nějaký pozornější chodec a udělal to nejsprávnější – informoval hasiče na tísňové lince a navedl je přímo k místu požáru a věc poslední – ve všech třech případech dovolil terén a vzdálenost, aby se dostala vozidla hasičů včas a na to správné místo.

Třetí výjezd, který hasičské jednotky ještě týž den absolvovaly, byl k zhruba okolo 20:30 nahlášenému požáru v prostoru vyhlídky na Malém Toku. Na toto místo je příjezd o něco snazší, přestože i tento vrchol má 844 metrů n.m. a je další brdskou osmistovkou. Nicméně z důvodu přepravy dřeva zde nedávno VLS, a.s. zpevnily stávající komunikaci, a proto je i dojezd hasičských aut významně zkrácen. Bohužel, k vyhlídce se lesním porostem nelze dostat. To znamená opět více než 100 metrů natažených hasičských hadic, aby se voda dostala až na místo požáru. Zde je nutno podotknout, že zde hasiči nebyli poprvé a několikrát se poblíž vrcholu objevila nová ohniště. Po jejich likvidaci se za čas objevila opět další, dokonce i dvě několik metrů od sebe. Zřejmě si některý návštěvník chtěl užít to vlastní a již dříve založené se mu z neznámých důvodů nelíbilo. Podobně tomu je i na vrcholu Malá Praha, kde byla nějakou dobu dvě ohniště ani ne dva metry od sebe. To rozumně uvažující průměrně inteligentní člověk mnohdy nepochopí, čeho jsou někteří návštěvníci lesů, nejen CHKO Brdy, schopni. Na místě události zasahovaly opět jednotky HZS Středočeského kraje ÚO Příbram a dobrovolní hasiči z JPOII Rožmitál pod Třemšínem¨, kteří hořící pařez u vyhlídky a oheň šplhající se po kořenech a hrabance od něho, úspěšně zlikvidovaly..
Stejně jako ve všech ostatních případech přálo …
foto: pribram.cz

Je jasné, že ani oheň na Malém Toku nevznikl sám od sebe, ale musel za tím stát člověk. V takto suchém období, kdy je les vyprahlý na troud, je to zcela nepochopitelné a hlavně neospravedlnitelné. Vrchol bezohlednosti a lhostejnosti, nejen k CHKO Brdy, ale k přírodě jako takové. Toto by snad ani zákony obsahovat nemusely, rozumná bytost chápe a vnímá, že rozdělat si oheň na hromadě dříví a doufat, že nechytne, je nanejvýš dětinské.
Stejně jako ve všech ostatních případech přálo hasičům štěstí v několika důležitých bodech: Nebyl žádný silnější vítr, ohně si vždy všiml nějaký pozornější chodec a udělal to nejsprávnější – informoval hasiče na tísňové lince a navedl je přímo k místu požáru a věc poslední – ve všech třech případech dovolil terén a vzdálenost, aby se dostala vozidla hasičů včas a na to správné místo.

Jak se zdá, je použití nejen dronu, časté kontroly ze strany Policie ČR, VLS, a.s. a Správy CHKO rovněž žádoucí a jen by měly být intenzivnější i častější. Rovněž by se i takové případy porušování pravidel chování a zákonů, měla přísněji a nekompromisněji trestat. Rada, domluva a nebo objasnění zákona je, jak se zdá, pro někoho hůře pochopitelné. Jednou by se nám tak mohlo přihodit, že místo krásných lesů a zelených mýtin, bude v části Brd jen černá spálená zapáchající země bez života….

O použití dronu a nepovoleném táboření i ohničcích v lese jsme psali v článku: Drony odhalily tábořiště v chráněné oblasti
Je jasné, že ani oheň na Malém Toku nevznikl …
foto: pribram.cz

Fotogalerie

Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) () Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (1) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (2) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (3) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (4) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (5) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (6) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (7) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (8) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (9) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (10) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (11) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (12) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (13) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (14) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (15) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (16) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (17) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (18) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (19) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (20) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (21) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (22) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (23) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (24) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (25) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (26) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (27) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (28) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (29) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (30) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (31) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (32) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (33) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (34) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (35) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (36) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (37) Požár v CHKO Brdy, oblast vrchol Tok (865 m) (38) Požár okraje lesa mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy (39)

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: mip








Další články

Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Čtenářům, kteří projeví zájem stát se členy, budou chodit zprávy na mobilní telefon. … Komerční sdělení Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Nehoda se stala ve 14:00. Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Již počtvrté se v Příbrami bude předávat Cena města Příbrami. Porota vybírala z … Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a … Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze V Dobříši má trvalý pobyt 8600 obyvatel, dalších 1100 je nepřihlášených. Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta K jeho dopadení přispěly informace, které policie získala od veřejnosti. Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí V autobuse podle policie cestovaly děti ve věku od pěti do osmi let AKTUALIZOVÁNO Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Dnes ještě mohou teploty stoupat k 11 stupňům Celsia a v pátek ke 12 stupňům, od … Lipová alej na Vysokou Pec prošla jarní údržbou Lipová alej na Vysokou Pec prošla jarní údržbou O stromy podél stezky z příbramské části Zdaboř se postarali zaměstnanci společnosti …
Den Země oslaví akce v Dobříši a Příbrami Den Země oslaví akce v Dobříši a Příbrami Mezinárodní svátek se pravidelně koná 22. dubna. Na Příbramsku připomenou důležitost …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies