5. 5. svátek má Klaudie
Zamilovaný Novák 11. 5. 2024

Kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

19. listopadu 2023   (09:15)
Kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas
foto: pixabay

Kaštanovník se dožívá i několika set let a dorůstá do velikosti až 30 metrů.


Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám nabídnou neotřelou delikátní chuť, jsou také velice zdravé.

Jedlé kaštany mají tmavě hnědou barvu a kulovitý tvar. Vnější oplodí je hustě ostnité. Vnitřní osemení je hnědé a tenké. Chuť kaštanů je velice nasládlá, může vám připomínat chuť oříšků. Listy kaštanovníku zase mají uklidňující vliv na kašel. Plody i listy se využívají také ve farmaceutickém průmyslu.
Kaštany mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují 40 gramů sacharidů, 6 až 8 gramů bílkovin, 4 gramy tuků, 40 miligramů vitaminu C, vitamin B1, draslík a fosfor.
Na vánočních trzích jsou vyhledávanou pochutinou, za 100 gramů ale zaplatíte od třiceti do osmdesáti korun. Přitom příprava je velmi jednoduchá, kterou zvládne každý z nás.

Jedlé kaštany lze zakoupit v supermarketu, kde se cena pohybuje kolem dvou set korun za kilogram. Většina prodávaných produktů je z Číny nebo Itálie. Pokud chcete ušetřit a raději si dopřejete domácí produkt, můžete se porozhlédnout ve svém okolí a zcela jistě strom naleznete. Rozdíl mezi jedlým a nejedlým poznáte na první pohled. Strom jedlých kaštanů má list ve tvaru jedné čepele. Nejedlý jich má pět. Plod jedlých kaštanů nemá také velkou světlou plošku. Na sběr kaštanů je nejpříznivější doba na konci října a na začátku listopadu.
Příprava je jednoduchá
Před pečením kaštany na několik hodin namočíme do vody (i se slupkou). Tím docílíme šťavnatosti, kaštany potom nebudou vysušené. Po vyjmutí je potřeba kaštany osušit a následně naříznout do hloubky cca dvou centimetrů, a to nejlépe do kříže. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a pečeme na pečícím papíře přibližně dvacet minut. V případě, že pro tepelnou úpravu zvolíme mikrovlnou troubu, pečeme asi 6 minut při výkonu 600 W, a následně je necháme v troubě dalších pět minut dojít.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Zloděj kradl pohonné hmoty ze zaparkovaného auta v podzemní garáži Zloděj kradl pohonné hmoty ze zaparkovaného auta v podzemní garáži Ke krádeži došlo dnes odpoledne na Drkolnově. Řepka zaplavila pole. Alergici trpí, astmatici zažívají jedno z nejhorších období v roce Řepka zaplavila pole. Alergici trpí, astmatici zažívají jedno z nejhorších období v roce Za vysokou koncentraci pylu v ovzduší může nedostatek srážek. Americký generál Abrams bude mít v Kamýku nad Vltavou pamětní desku Americký generál Abrams bude mít v Kamýku nad Vltavou pamětní desku Slavnostní odhalení je plánováno na 9. května. U Slivice bojovalo asi 6 tisíc mužů. A právě tyto dny byly pro místní nejhorší U Slivice bojovalo asi 6 tisíc mužů. A právě tyto dny byly pro místní nejhorší Karl von Pückler-Burghauss dal příkaz vybudovat u Milína opěrný bod. A proti němu … Studenti ze středočeských „zušek“ se sjedou do Dvořákova památníku ve Vysoké Studenti ze středočeských „zušek“ se sjedou do Dvořákova památníku ve Vysoké Na Festivalu základních uměleckých škol Středočeského kraje se v úterý 7. května … Na Příbramsku havaroval opilý motorkář do stromu. Letěl pro něj vrtulník Na Příbramsku havaroval opilý motorkář do stromu. Letěl pro něj vrtulník Nadýchal hodnotu přesahující jedno promile alkoholu. Jaroš se soustředí na zisk rakouského titulu, přípravu asi zahájí v Liverpoolu Jaroš se soustředí na zisk rakouského titulu, přípravu asi zahájí v Liverpoolu Příbramský rodák přišel do Liverpoolu v roce 2017 z pražské Slavie. Fotbalisté Příbrami se po prohře s Brnem drží jen čtyři body nad sestupovými příčkami Fotbalisté Příbrami se po prohře s Brnem drží jen čtyři body nad sestupovými příčkami Příbramští fotbalisté marně čekají na první domácí výhru v novém roce, bez vítězství … Svatá Hora zahájí sedmý ročník varhanních půlhodinek Svatá Hora zahájí sedmý ročník varhanních půlhodinek Prvním hostem letošního koncertního cyklu bude v neděli 5. května rakouský varhaník …
Postupující sucho působí zemědělcům čím dál větší potíže Postupující sucho působí zemědělcům čím dál větší potíže Z Příbramska hlásí za duben pouhých sedm milimetrů srážek a uvadající plodiny na …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies