2. 5. svátek má Zikmund
Zamilovaný Novák 11. 5. 2024




Karel Makovec: V Čechách se příliš nenosí mít ambice, zatímco v Americe tě podporují

ROZHOVOR
9. září 2023   (14:47)
Dalších 10 fotografií v galeriiKarel Makovec: V Čechách se příliš nenosí mít ambice, zatímco v Americe tě podporují
foto: Karel Makovec / se souhlasem

Hokej je bezpochyby jedním z nejpopulárnějších sportů v ČR. Zároveň také jedním z nejnáročnějších z hlediska nároků, které klade na samotné dítě i jeho rodiče. Přesto se mezi námi najdou tací, kteří jdou ještě o několik kroků dál. Přinášíme vám inspirativní příběh rodiny Makovcových.


Nekonečné hodiny na ledě i mimo něj, brzké ranní vstávání, minimum volných víkendů. A co teprve, když má mladý hokejista nebo jeho rodič z menšího okresního města typu Příbram ambici věnovat rozvoji individuálních dovedností další čas nad rámec týmových tréninků? Stojí to hodně úsilí, času a financí, bez jakékoliv záruky budoucího úspěchu. Tuto „extra míli“ proto není zdaleka každý ochotný ujít. Jedním z takových nadšenců je Karel Makovec, příbramský podnikatel, sám bývalý hokejista a nadšený tatínek dvou nadějných hokejistů, Karla (14 let) a Jakuba (13 let).

Oba kluci začali hrát hokej za místní HC Příbram. Již od prvních let sportování se oba snažili za podpory svých rodičů dělat vždy něco navíc, ať už se jednalo o hodiny bruslení, střelbu, „off-ice“ tréninky nebo stovky lekcí na bruslařském trenažéru. Jejich schopností si později všimli trenéři v HC Sparta Praha, kde oba strávili nezapomenutelnou sezonu. Vedle samotného hokeje kladli rodiče vždy důraz i na kvalitní vzdělání a studium angličtiny. V určitou chvíli začne ovšem většina tuzemských mladých hokejistů a jejich rodin řešit dilema – vzdělání na vysoké úrovni nebo vrcholový sport? V českých podmínkách většinou obojí nejde, a proto končí řada talentovaných hokejistů předčasně s hokejem nebo se studiem. Makovcovi se s touto zavedenou praxí nehodlali smířit a hledali alternativní možnosti. Východiskem se nakonec ukázalo být studium na soukromé škole v americké Kalifornii kombinované s hraním hokeje za San Jose Junior Sharks.
Oba kluci začali hrát hokej za místní HC …
foto: Karel Makovec / se souhlasem
Jak jste se vůbec o možnosti studovat a hrát v Americe dozvěděli?

Karel st. – Mou motivací a současně zadáním na začátku bylo najít nějakou kvalitní školu pro kluky v zahraničí, kde by byl v dosahu současně i nějaký dobrý hokejový klub. Nejdřív jsme uvažovali o Švýcarsku, nakonec jsme ale myšlenkově skončili u Ameriky. Jeden můj hokejový známý mě propojil s hokejovým agentem z USA, který nám představil možnost studia na prestižní škole Valley Christian School v Silicon Valley a hraní za klub San Jose Jr. Sharks.
Co následovalo?

Karel st. – Kluci odletěli do Kalifornie na přijímací zkoušky do Valley Christian School. Přijímačky úspěšně zvládli a pak jsme se koncem května 2022 vydali na tzv. try-out (talentové zkoušky) do San Jose. Oba dva se naštěstí dostali do elitních AAA týmů San Jose Jr. Sharks ve svých věkových kategoriích U12 a U14.

Je něco, co vás po příjezdu do Ameriky zaskočilo?

Kuba – Mě asi nejvíc zaskočilo, že jsem si myslel, jak umím dobře anglicky, ale nebylo tomu tak. Těžko jsem se zkraje chytal v kolektivu ostatních dětí.
Karel jr. – Mě potěšil přístup učitelů ve škole, neboť jsou mnohem přístupnější a přijatelnější pro studenty.
Jak vypadá váš klasický týdenní režim?
Kuba – Ráno vstáváme okolo 6:30. V 7:30 odjíždíme do školy, kde jsme většinou do 15 hod. Pak se vracíme domů a od 17 hod jsem už na zimáku na ledě. Mezi 19 - 20 hod se vracím domů a pak si dělám úkoly. O víkendech většinou nemíváme zápasy, takže se spíš učím do školy, abych byl připravený.
Karel jr. – Ranní tréninky tu bývají většinou jen o víkendech, od cca 7 hodin. Co se zápasů týče, funguje to tady kvůli velkým vzdálenostem tak, že se v rámci prodlouženého víkendu sjedou 3 - 4 týmy do jednoho města a všichni si mezi sebou zahrají a pak máme zase 2 víkendy volno.
Valley Christian Schools je soukromá křesťanská škola. Jak jste s ní spokojení?

Karel st. - Vzhledem k tomu, že se jedná o křesťanskou školu, nauka o bibli zde hraje důležitou roli. Vychází se z předpokladu, že každého bůh obdaroval jinými schopnostmi. Na škole je 220 předmětů, ze kterých lze vybírat a testovat, v čem je dotyčný dobrý. Jedná se o několik základních směrů, jako je sport (22 druhů), umění (divadlo, tanec, režírování), engineering a byznys. Mají třeba programování aplikací, střihání videa, zkoumání planet, podmořskou biologii a mnoho jiného. Tenhle systém se mi hrozně líbí.
Zmiňovali jste, že jste se oba dostali do elitních AAA týmů. Můžete nám přiblížit tamní systém a rozdělení jednotlivých hráčů podle úrovní?

Karel st. - AAA je nejvyšší stupeň hokejové ligy v dané věkové kategorii v Americe. Funguje to jako určitý rating, tzn. že ti nejlepší hrají v AAA a pak to pokračuje dolů přes AA, A, BB atd. V rámci AAA úrovně hrají ty nejlepší kluby v tzv. Tier 1 Elite Hockey League, kde nastupují proti stejně starým hráčům týmů jako Los Angeles Jr. Kings, Anheim Ducks, Las Vegas Knights, Dallas Stars Elite, Washington Little Capitals, aj. Jedná se o mládežnické výběry NHL týmů.
Zmiňovali jste, že jste se oba dostali do …
foto: Karel Makovec / se souhlasem
Zdejší zkušenost vám otevřela nové obzory a dost možná i změnila pohled na některé věci. Tušíte, kudy byste se chtěli do budoucna ubírat?

Karel jr. – Já mám spíš nastavený směr na ten byznys, který chci později studovat na vysoké škole. Rád bych ale zůstal i u hokeje, protože sport mi může pomoct získat stipendium na prestižní univerzitu.
Kuba – Hokej mě baví, ale myslím si, že se tím v dospělosti živit nebudu. Ještě ale nevím, čím bych se chtěl v budoucnu živit.
Karel st. – Určitě chci, aby zde kluci minimálně dokončili střední školu. To, jestli zde budou chtít pokračovat i na vysokou školu, necháváme na nich. Já spíš předpokládám, když kluci vidí, jak to tady funguje a jaké jsou zde možnosti, že asi budou chtít pokračovat i na vysokou. Třeba se časem přestěhujeme na východní pobřeží, protože nejlepší školy jsou v okolí Bostonu. Kluci ale o stěhování zatím nechtějí nic slyšet a já je chápu.
Je jasné, že bez potřebného finančního zázemí tohle dobrodružství nelze jednoduše absolvovat, Amerika je drahá země. Když si ale odmyslíme finanční aspekt věci, byli byste schopni zvládnout přijímačky bez intenzivního studia angličtiny a taktéž se dostat do nejlepšího výběru San Jose Jr. Sharks?

Kuba – Bez individuálních tréninků a kempů bychom se určitě neprosadili do toho AAA týmu. Do některého nižšího asi určitě ano, ale pokud chceš hrát na úrovni, tak proto musíš zkrátka dělat věci navíc.
Karel jr. – Přijímačky na školu bychom neměli šanci zvládnout pouze se školní angličtinou. Museli jsme zvládnout tříhodinový všeobecný test v angličtině, což byl docela masakr a museli jsme se na to hodně připravovat.
Karel st. – Každý by měl pochopit, že pokud chce v životě něco dělat dobře, tak se tomu musí věnovat víc. V Čechách to ale není jednoduché. Člověk musí kolikrát tajit, že jede se synem na kemp nebo individuální trénink, aby nebyli v klubu naštvaní. Tady v Americe tě k tomu naopak kolikrát sami trenéři vybízejí a podporují. V tom je obrovský rozdíl. V Čechách se zkrátka příliš nenosí mít ambice, zatímco zde tě za ně obdivují.
Je jasné, že bez potřebného finančního zázemí …
foto: Karel Makovec / se souhlasem

Fotogalerie

Karel Makovec: V Čechách se příliš nenosí mít ambice, zatímco v Americe tě podporují () Karel Makovec: V Čechách se příliš nenosí mít ambice, zatímco v Americe tě podporují (1) Karel Makovec: V Čechách se příliš nenosí mít ambice, zatímco v Americe tě podporují (2) Karel Makovec: V Čechách se příliš nenosí mít ambice, zatímco v Americe tě podporují (3) Karel Makovec: V Čechách se příliš nenosí mít ambice, zatímco v Americe tě podporují (4) Karel Makovec: V Čechách se příliš nenosí mít ambice, zatímco v Americe tě podporují (5) Karel Makovec: V Čechách se příliš nenosí mít ambice, zatímco v Americe tě podporují (6) Karel Makovec: V Čechách se příliš nenosí mít ambice, zatímco v Americe tě podporují (7) Karel Makovec: V Čechách se příliš nenosí mít ambice, zatímco v Americe tě podporují (8) Karel Makovec: V Čechách se příliš nenosí mít ambice, zatímco v Americe tě podporují (9)

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Oldřich Kozák








Související


Další články

Benzin i nafta ve Středočeském kraji od minulého týdne zlevnily Benzin i nafta ve Středočeském kraji od minulého týdne zlevnily Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,17 Kč, naftu pak za 39,40 … ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn zákazníkům bez závazku ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn zákazníkům bez závazku Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles … Profesionálním hasičům ve středních Čechách zásadně pomáhají i ti dobrovolní Profesionálním hasičům ve středních Čechách zásadně pomáhají i ti dobrovolní Středočeský kraj má 1,45 milionu obyvatel. Loni zde hasiči evidovali 19.047 událostí, … Víkend bude oblačný s přeháňkami a teplotami nad 20 stupni Celsia Víkend bude oblačný s přeháňkami a teplotami nad 20 stupni Celsia V noci by v příštích dnech teploty neměly klesat pod sedm stupňů Celsia. Příbramští zdravotníci nacvičovali záchranu pacienta v krizovém stavu Příbramští zdravotníci nacvičovali záchranu pacienta v krizovém stavu Lékaři zákroky nacvičovali na velmi sofistikované figuríně. V dubnu na středočeských silnicích zemřelo osm lidí, meziročně o dva více V dubnu na středočeských silnicích zemřelo osm lidí, meziročně o dva více Celkem se v dubnu v regionu stalo 1229 nehod, což je o 273 více než loni. Při nehodách … Svatý Florián opět otevře brány hasičských stanic Svatý Florián opět otevře brány hasičských stanic Tento pátek si hasiči na Příbramsku připomenou svátek svatého Floriána, který je … Riziko požárů zcela pomine v pátek, kdy přijdou přeháňky a bouřky Riziko požárů zcela pomine v pátek, kdy přijdou přeháňky a bouřky Po delším období bez srážek dorazí před víkendem do země přeháňky a bouřky. Středočeští hasiči likvidovali 12 požárů, čtyři souvisely s čarodějnickým pálením Středočeští hasiči likvidovali 12 požárů, čtyři souvisely s čarodějnickým pálením Hasiči zasahovali také u popadaných stromů nebo spadlé májky.
Dělostřelci debatovali v Jincích s občany o obnovení ostrých střeleb z děl Dělostřelci debatovali v Jincích s občany o obnovení ostrých střeleb z děl Obyvatelé obcí z okolí Jinců během besedy nejčastěji zmiňovali obavy z hluku, …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies