3. 5. svátek má Alexej
Zamilovaný Novák 11. 5. 2024




Jídelny a fast foody ročně vyhodí desetitisíce tun jídla

12. listopadu 2020   (19:22)
Jídelny a fast foody ročně vyhodí desetitisíce tun jídla
foto: ribram.cz

Vyplývá to z projektu na kterém spolupracovalo Technologické centrum (TC) Akademie věd ČR, společnost Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a iniciativa Zachraň jídlo.


V závodních jídelnách, menzách, kantýnách a fast foodech se vyhodí až 27.000 tun jídla ročně. Vyplývá to z projektu na kterém spolupracovalo Technologické centrum (TC) Akademie věd ČR, společnost Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a iniciativa Zachraň jídlo. Výzkum trval dva roky, výsledky a tipy jak plýtvání snížit shrnuje brožura a motivační plakát pro restaurace. O výsledcích průzkumu dnes ČTK informovala Petra Čížková z iniciativy Zachraň jídlo.

"V České republice doposud neexistovala souhrnná data o tom, kolik potravin se vyhodí v provozech veřejného stravování. Během dvou let se nám podařilo shromáždit jak reálná čísla z terénního měření, tak i příčiny plýtvání a doporučení, jak snížit množství znehodnocených potravin," uvedla Lenka Hebáková z TC.
Podle průzkumu se denně v těchto provozech vyhodí až 45 kilogramů hotového jídla a zbytků. Na 56 procent jídla přijde nazmar v kuchyni, 30 procent tvoří zbytky na talířích strávníků a 14 procent hotové, nevydané jídlo.

"Důvodů, proč se v provozech plýtvá, je mnoho. Vliv má kvalita surovin, personál, velikost porcí, hygienické požadavky i poptávka strávníků," uvedla Barbora Kebová, vedoucí výzkumu v Zachraň jídlo.
Ačkoliv jsou mezi provozy rozdíly, snížení plýtvání by ekonomicky prospělo všem. Podle autorů výzkumu by jídelny mohly ušetřit díky úpravám objednávkového systému i velikosti porcí. Fast foody by pak měly přehodnotit přísné firemní standardy pro kvalitu jídla. V jednom z fast foodů, zahrnutého do průzkumu, například hranolky skončily v koši, pokud se do sedmi minut od usmažení nedostaly k zákazníkovi. Právě pro tyto provozy vznikl motivační plakát s 12 tipy proti plýtvání.

Příručka se pak mimo jiné věnuje tématu možnosti darovat nevydané pokrmy potřebným. "Přebytky vznikají především ve výdeji a v malém procentu v kuchyni. Jde většinou o hotové pokrmy, které podléhají přísným hygienickým normám. Ty mohou hrát v jejich dalším využití klíčovou roli, neboť pro řadu provozů může být jejich splnění velmi obtížné," uvedla Kebová. Podle ní výzkum ukázal, že množství těchto pokrmů se značně liší dle charakteru provozovny, naměřeno bylo 1,8 až 24,9 kg odpadu na provozovnu denně.

Iniciativa Zachraň jídlo cílí na odstranění bariér pro darování potravin. Projekt podpořila Technologická agentura ČR v programu ÉTA.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: ČTK
pribram.cz
autor: Jakub Pečenka








Další články

Loňský rozsáhlý požár v Žebráku nezpůsobila technická závada, ale člověk Loňský rozsáhlý požár v Žebráku nezpůsobila technická závada, ale člověk Vyšetřovatelé zjistili, že ohnisko bylo venku před halou v místě, kde byly uskladněné … Daniel Rosenbaum: Sezona byla nejenom pro mě milým překvapením Daniel Rosenbaum: Sezona byla nejenom pro mě milým překvapením Pomalu končí volejbalová sezona 2023/24, která přinesla příbramskému klubu mnoho … ROZHOVOR Benzin i nafta ve Středočeském kraji od minulého týdne zlevnily Benzin i nafta ve Středočeském kraji od minulého týdne zlevnily Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,17 Kč, naftu pak za 39,40 … ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn zákazníkům bez závazku ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn zákazníkům bez závazku Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles … Profesionálním hasičům ve středních Čechách zásadně pomáhají i ti dobrovolní Profesionálním hasičům ve středních Čechách zásadně pomáhají i ti dobrovolní Středočeský kraj má 1,45 milionu obyvatel. Loni zde hasiči evidovali 19.047 událostí, … Víkend bude oblačný s přeháňkami a teplotami nad 20 stupni Celsia Víkend bude oblačný s přeháňkami a teplotami nad 20 stupni Celsia V noci by v příštích dnech teploty neměly klesat pod sedm stupňů Celsia. Příbramští zdravotníci nacvičovali záchranu pacienta v krizovém stavu Příbramští zdravotníci nacvičovali záchranu pacienta v krizovém stavu Lékaři zákroky nacvičovali na velmi sofistikované figuríně. V dubnu na středočeských silnicích zemřelo osm lidí, meziročně o dva více V dubnu na středočeských silnicích zemřelo osm lidí, meziročně o dva více Celkem se v dubnu v regionu stalo 1229 nehod, což je o 273 více než loni. Při nehodách … Svatý Florián opět otevře brány hasičských stanic Svatý Florián opět otevře brány hasičských stanic Tento pátek si hasiči na Příbramsku připomenou svátek svatého Floriána, který je …
Riziko požárů zcela pomine v pátek, kdy přijdou přeháňky a bouřky Riziko požárů zcela pomine v pátek, kdy přijdou přeháňky a bouřky Po delším období bez srážek dorazí před víkendem do země přeháňky a bouřky.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies