28. 4. svátek má Vlastislav
PB | Realitní

Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška

ROZHOVOR
29. ledna 2024   (06:26)
Dalších 20 fotografií v galeriiHorolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška
foto: Expedition club / se souhlasem

Příběhy horolezců a zdolávání nejvyšších vrcholů lidi odjakživa přitahovaly. Ta kombinace lidské touhy, překonávání výzev, umanutosti, riskování, odříkání, dobrovolného sebetrýznění a psychické odolnosti, je zkrátka fascinující. Když jsme se dozvěděli, že původem Příbramák, stavební inženýr a bývalý extraligový volejbalista Tomáš Turský (40) absolvoval v létě 2023 výpravu na osmitisícový Broad Peak, museli jsme ho vyzpovídat.


Broad Peak (8 051 m n.m.) se nachází na hranici mezi Pákistánem a Čínou v pohoří Karákoram. Je to dvanáctá nejvyšší hora světa. Broad Peak je součástí masívu Gašerbrum. Poprvé byl vrchol hory zdolán v roce 1957. „Během naší expedice se na kopci odehrával paralelně i další, mimořádně zajímavý příběh. V roce 2013, během historicky prvního zimního úspěšného výstupu na Broad Peak, se tragicky naplnil osud dvou polských horolezců, Macieje Berbeky a Tomasze Kowalského. Oba sice vrchol zdolali, ale dolů se už nikdy nedostali. Zatímco Berbeka zmizel beze stopy, tělo Kowalského leželo doposud viditelně nedaleko cesty k vrcholu ve výšce necelých osmi tisíc metrů," uvedl. Skupinka polských horolezců letos vyrazila na Broad Peak s cílem nikoliv zdolat vrchol hory, ale Kowalského tělo na kopci najít a důstojně pohřbít, což se jim nakonec i podařilo.

Celé mládí si hrál volejbal. Jak ses vůbec dostal k lezení a kdy přišla myšlenka na zdolávání nejvyšších vrcholů?
K horám jsem měl vždycky blízko. Když jsem skončil s ligovým volejbalem, začal jsem běhat horské ultra traily. Na ty nejvyšší hory jsem dosud koukal jen s respektem a touhou, nicméně s myšlenkou na „osmu“ jsem si pohrával už dlouho. Díky mému letitému přátelství s bývalým spoluhráčem Pavlem Burdou, zkušeným horalem, jsem nakonec udělal zásadní rozhodnutí a vyrazil vstříc splnění velkého snu.

Kolikačlenná byla vaše výprava a jak jste se dali dohromady?
Myšlenka vyrazit na Broad Peak vzešla od Martina Ksandra, který už měl na svém kontě dvě himalájské osmitisícovky. Vede cestovní kancelář Expedition club, která se zaměřuje na podobné expedice a výpravy za dobrodružstvím. K němu se postupně nabalilo pár jeho kolegů a průvodců z klubu. Vesměs se jedná o nadšené cestovatele a celoživotní sportovce. Já se do výpravy dostal díky mému přátelství s Pavlem Burdou. Na expedici nás vyráželo osm a v Pákistánu se k nám přidala ještě jedna Američanka.
Celé mládí si hrál volejbal. Jak ses vůbec …
foto: Expedition club / se souhlasem
Výpravy do Himaláje bývají extrémně náročné nejenom fyzicky, ale i finančně. Můžeš prozradit na kolik taková expedice přijde a z jakých zdrojů si jí financoval?
Měli jsme několik obchodních partnerů, kteří nás materiálně podpořili. Samozřejmě nás to stálo i dost vlastních peněz. Ale pákistánské expedice jsou stále oproti nepálským na dobré cenové úrovni a moje náklady včetně doplnění potřebného vybavení nepřekročily 200 tisíc.

Viděl jsem, že si na stanu měl i logo tvého zaměstnavatele. Znamená to, že tě v tvém dobrodružství podpořili i finančně? Nevadilo jim, že si byl pryč téměř 2 měsíce?
Přímou finanční podporu jsem od zaměstnavatele neměl, ale za důležitější považuji to, že mě dokázali uvolnit na těch 6 týdnů. Za to díky vedení i týmu, který mě po tu dobu zastoupil.

Jak vypadal tvůj trénink na osmitisícovku?
Doufám, že z ultra trailů už držím nějakou vytrvalost. Takže jsem své obvyklé běhy pouze zkrátil a přidal k tomu zátěž. K tomu lezení a kolo a vlastně jakoukoliv aktivitu, která se vyskytla. Věděl jsem, že v mém případě půjde spíše o to, jak se srovnám s výškou, a to v Praze trénovat bohužel nejde.
Z čeho si měl před odletem největší obavy?
Nadmořská výška a adaptace na ní, to pro mě byla velká neznámá. A taky co mi dovolí hlava. Jak říkají hasiči: "Všichni si myslí, že by šli pro člověka do hořícího domu, než ucítí ten žár..."

Jaká byla tvá motivace vylézt na vrchol Broad Peaku? Proč ses do toho vlastně pustil?
Osma je pro mě vrchol úsilí (fyzického i psychického zároveň) a osobní zkouška. Tuhle hranici jsem chtěl vždycky zkusit. A ten kopec je krásný.

Bez jakého kusu vybavení by ses neobešel?
Ověřil jsem si, že na kopci rozhodují detaily a na každém kousku výbavy záleží. Cepín mi dodává pocit jistoty, a tak trochu bezpečí. Je pro mě důležitý i jako mentální podpora. A člověk vypadá jako horolezec (směje se).
Z čeho si měl před odletem největší …
foto: Expedition club / se souhlasem

Broad Peak leží v pákistánském pohoří Karakorám. Odkud jste vyráželi do základního tábora a jak dlouhá to byla cesta?
Vyráželi jsme z horského městečka Skardu (2 200 m n.m.) na severu Pákistánu. Odtamtud jsme jeli džípy na okraj ledovce Baltoro. Tento ledovec patří se svojí délkou 63km k nejdelším na světě. Tam začal zhruba týdenní trek vedoucí do základního tábora pod Broad Peakem v nadmořské výšce 4 850 m n.m.

Jak probíhala aklimatizace?
Aklimatizace probíhala zkraje vcelku úspěšně, ale dlouho nás drtila sněhová apokalypsa, vítr a mlha, kvůli kterým jsme se celý týden nemohli hnout z base campu. Kvůli neustálým přívalům nového sněhu jsme nemohli absolvovat potřebný počet výstupů a sestupů do jednotlivých výškových táborů, které nám pak v rámci aklimatizace chyběly, když se konečně umoudřilo počasí.

Co se dá v takové situaci vlastně dělat v base campu?
Moc toho není, co lze dělat a je to místy náročné na psychiku. Snažili jsme se držet morálku sledováním motivačních filmů typu John Wick, Rambo, Jak vytrhnout velrybě stoličku apod.
Dost častým problémem při výstupech na nejvyšší vrcholy bývají též padající laviny a nedostatek místa pro postavení stanů ve výškových táborech. Byl to i váš případ?
S tím jsme také bojovali. Laviny samozřejmě padají a člověku nezbývá než čekat v bezpečné vzdálenosti anebo se modlit až vypadají a nový sníh si sedne. Stavění stanů byl také náročný úkol. V C1 jsme zvládli vykopat platformy jen pro 4 lidi. V C2 jsme strávili kopáním platformy 4 hodiny. Zato v base campu jsme měli luxusní společenskou místnost s party výzdobou (směje se).

Na úplný vrchol se dostali jenom dva z vaší výpravy. Co bylo hlavní příčinou a kam si došel ty?
Dostal jsem se do třetího výškového tábora C3 ve výšce 7 000 m n.m., což bylo takové moje zamýšlené minimum. Hodně mě mrzí, že nedošlo na vrcholový pokus, ale počasí bylo v mé poslední rotaci proti. Bilance dva lidi z devíti na vrcholu je tak nějak statisticky pro tu horu typická. K naší cti slouží, že jsme skoro jako jediní na té hoře operovali bez kyslíku a bez výškových nosičů.

Prožil sis během expedice nějakou výraznou krizi?
Několik… Odehrávaly se v hlavě a v době kdy je vlastně klid. Člověk se sám sebe často ptá, co tady dělá. A odpovědím, které si sám dává, musí věřit. To je s přibývajícími týdny čím dál těžší.
Dost častým problémem při výstupech na …
foto: Expedition club / se souhlasem
Předčila náročnost výstupu tvoje představy?
Asi ano. Anebo jsem si představoval, že se s náročností lépe vyrovnám. Celý výstup je hodně dlouhý kvůli aklimatizaci a postupnému stavění výškových táborů. Fyzicky mě ničila zejména váha batohu při vynáškách.

Doma máš 3 děti. Nevkradly se ti během výstupu do hlavy občas výčitky, žes je nechal doma a že dost riskuješ?
Ta myšlenka tam byla celou dobu. A tlak, který vyvíjela při rozhodování, byl opravdu velký. Opět, tu situaci jsem znal a tlak jsem čekal, ale vyrovnával jsem se s ním hůře, než jsem doma před odjezdem doufal. Jak těžké bylo loučení při odjezdu, o to krásnější bylo přivítání při návratu (směje se).

Máš v plánu ještě nějakou podobnou výpravu nebo sis splnil sen a stačilo?
Dokud budou děti malé, je těžké odjíždět na 6 týdnů. V příštích letech by mě lákaly spíše nižší hory, a tedy časově kratší výstupy. A osmitisícovka? Nemůžu se zbavit pocitu rozdělané práce. Třeba budu mít ještě někdy možnost to zkusit dokončit.
Předčila náročnost výstupu tvoje …
foto: Expedition club / se souhlasem

Fotogalerie

Martin Ksandr a Pavel Burda () Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška (1) Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška (2) Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška (3) Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška (4) Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška (5) Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška (6) Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška (7) Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška (8) Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška (9) Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška (10) Martin Ksandr a Pavel Burda (11) Pavel Burda (12) Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška (13) Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška (14) Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška (15) Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška (16) Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška (17) Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška (18) Horolezec: Osmitisícovka je pro mě vrchol úsilí a osobní zkouška (19)

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Oldřich Kozák








Související


Další články

Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Přes 300 zasahujících hasičů ze středních Čech i Prahy. Desítky cisteren a plameny s … Na dálnici D4 předjížděl opilý řidič sanitku jedoucí na majácích, nehoda si vyžádala zranění Na dálnici D4 předjížděl opilý řidič sanitku jedoucí na majácích, nehoda si vyžádala zranění Řidič BMW nadýchal přes jedno promile alkoholu. AKTUALIZOVÁNO Tažní koně předváděli lidem v brdských lesích šetrné vyvážení kmenů z lesa Tažní koně předváděli lidem v brdských lesích šetrné vyvážení kmenů z lesa Soutěžní trať vedla posádkovým cvičištěm Jince, které se mimořádně otevřelo … AKTUALIZOVÁNO Nakoupit si bude možné 1. května, 8. května budou mít obchody zavřeno Nakoupit si bude možné 1. května, 8. května budou mít obchody zavřeno Ze zákona o prodejní době v maloobchodě, který vešel v platnost v roce 2016, musí mít … Grilovat mohou lidé v Příbrami i bez vlastní zahrady Grilovat mohou lidé v Příbrami i bez vlastní zahrady S hezkým počasím přichází pomalu také grilovací sezona. Pokud však nemáte zahradu ani … Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka Oproti loňskému březnu si lidé museli připlatit zejména za bydlení, stravování a … Dům přírody Brd pořádá akci ke Dni Země Dům přírody Brd pořádá akci ke Dni Země Hry nebo kvíz o ceny budou pro návštěvníky bývalého loveckého zámečku Tři trubky … Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Závod Doosan Bobcat ve středočeské Dobříši vyrobil loni více než 25.000 strojů. … Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Požár vznikl v blízkosti Vesteckého mostu u obce Obory.
Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle V OBI poradí při výběru květin, se substrátem zdarma je i osadí do přinesených nebo … Komerční sdělení
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies