Vaše náměty:   800 152 151

Expert radí: Co ještě nevíte o evidenci tržeb

ROZHOVOR
10. ledna 2017   (06:30)
Expert radí: Co ještě nevíte o evidenci tržeb

Povinnost elektronické evidence tržeb platí od prosince loňského roku.


EET je zřejmě nejvíce skloňovaná zkratka posledních několika týdnů. Již od 1. prosince 2016 začala první fáze, kdy své tržby musí evidovat stravovací a ubytovací zařízení. Víte, jaký je rozdíl mezi běžným a zjednodušeným režimem EET a jakých nejčastějších chyb se povinné subjekty dopouštějí? My také ne. Právě proto jsme se na EET zeptali příbramského rodáka Pavla Máchy, který je aktuálně vedoucím oddělení evidence tržeb Finančního úřadu pro hl. m. Prahu.

Proč vůbec došlo k zavedení EET. Čemu má pomoci?
Jedná se o revoluční projekt v rámci celého podnikatelského sektoru. Zavedení evidence tržeb vnímám jako snahu narovnat podnikatelské prostředí. Nelze akceptovat stav, kdy mezi dvěma podnikateli má jeden konkurenční výhodu v tom, že nepřiznává svoje příjmy.

Od 1. prosince 2016 se do evidence zapojily restaurace a hotely. Kdo bude následovat?
V zákonu o evidenci tržeb je taxativně vyjmenováno, kdo a kdy se do evidence zapojí. Zapojení podnikatelů je rozděleno na 4 fáze, kdy 1., 2. a 4. fáze je jasně definována a do 3. fáze vstoupí ostatní podnikatelské subjekty. Jak už jste zmínil v 1. vlně tj. od 1.12.2016 se zapojily subjekty poskytující stravovací a ubytovací služby. Do druhé vlny vstupují od 1.3.2017 maloobchody a velkoobchody. Do třetí fáze tj. od 1.3.2018 vstoupí např. taxislužby, pekaři, cukráři, svobodná povolání jako jsou lékaři, právníci, veterináři. Dále též stravování, pokud se nejedná o stravovací služby ale o dodání zboží. Tím je myšleno třeba pokud si v restauraci objednáte jídlo s sebou. A nakonec do 4. fáze tj. od 1.6.2018 vybraná řemesla a výrobní činnost. Například maséři, kadeřnice, opraváři, elektrikáři, malíři, zedníci atd.

Zmínil jste stravování v podobě dodání zboží ve třetí fázi. Co přesně to znamená?
Co se týče stravování, je to trochu složitější. V 1. fázi se evidují tržby z poskytnutí stravovací služby. Aby se o stravovací službu jednalo, musí být jasně ohraničená provozovna, kterou využívá konkrétní podnikatel a zároveň k tomu poskytuje doprovodné služby jako je posezení u stolu, toalety, mytí nádobí atd. V praxi to znamená, že v případě, kdy si objednáte jídlo s sebou nebo si někde v rychlém občerstvení, kde není možnost se posadit, zakoupíte párek v rohlíku, hamburger jedná se o dodání zboží a takové tržby bude podnikatel evidovat až od 1.3.2018.

V našem městě je spousta spolků – dobrovolní hasiči, historický klub, myslivecký spolek atd. , kteří si jednou za rok uspořádají ples. Evidence tržeb takové spolky zbytečně zatíží, nebo je to jinak?
Tady bych chtěl upozornit na to, že tyto spolky jsou veřejně prospěšnými poplatníky a z tohoto titulu je jejich hlavní nepodnikatelská činnost vyloučena z evidence tržeb. Kromě své hlavní činnosti mohou tyto spolky provozovat i vedlejší podnikatelskou činnost. Ta se vyznačuje tím, že je vykonávána soustavně za účelem zisku. Pořádání plesů, v takové podobě, co jste zmínil, tj. jednou za rok, nebo dvakrát, nevykazuje znaky podnikání a takové tržby není spolek povinen evidovat. Pokud by však pořádaly ples každý týden i pro veřejnost, o podnikání by se nepochybně jednalo. V takovém případě, pokud by se nejednalo o drobnou podnikatelskou činnost, byl by takový spolek povinen tyto tržby evidovat. 

Jak takový spolek pozná, zda se jedná o drobnou vedlejší činnost, kdy není povinen evidovat?
Finanční správa jasně definovala v metodické pomůcce zveřejněné na www.etrzby.cz, co je to vedlejší podnikatelská činnost veřejně prospěšného poplatníka. Jedná se o příjmy, které v daném roce nepřesáhnou výši 175 000 Kč, nebo činily méně než 5% z celkových tržeb tohoto poplatníka.

Evidence tržeb je už přes měsíc v provozu. Můžete nám říci zkušenosti s provozem?
Systém funguje bezproblémově. Za celou dobu provozu došlo k jedinému, zhruba hodinovému výpadku. Rychlost odezvy, tj. doba mezi odesláním informací o dané tržbě a přijetím fiskálního identifikačního kódu, který je poplatník povinen uvádět na účtence, je hluboce pod jednou vteřinou. Na druhou stranu z pozice zákazníka pozoruji to, že někteří podnikatelé sice evidují tržby, ale na účtence nemají všechny náležitosti. Je potřeba si uvědomit, že v zákoně jsou taxativně vyjmenovány náležitosti a je také důležité, aby z účtenky byly tyto údaje jasně identifikovatelné. Další problém poplatníků jsou chyby, které zasílají v datových zprávách. Finanční správa tyhle chyby detekuje a snaží se poplatníky zkontaktovat a na chyby je upozorňovat.

Mluvil jste o chybách na účtence? Jaké chyby spatřujete nejčastěji?
Často na účtenkách chybí označení provozovny ve správném formátu, tj. číslem, které si vygeneruje v rámci svého účtu v aplikaci EET. Dále pak označení pokladního zařízení či informace, zda se eviduje v běžném nebo zjednodušeném režimu.

Můžete čtenářům vysvětlit rozdíl mezi běžným nebo zjednodušeným režimem?
Běžný režim je tzv. evidence online, kde poplatník za pomocí internetu zasílá okamžitě každou evidovanou tržbu. Zjednodušený režim vypadá tak, že poplatník zašle všechny své tržby až následně, nejpozději do 5 dnů od uskutečnění tržby. Ve zjednodušeném režimu se můžou evidovat tržby z prodeje zboží a služeb na palubě dopravních prostředků při pravidelné hromadné přepravě. Dále pak takové tržby, které poplatník nemůže z nějakého důvodu zasílat online. Většinou je to tam, kde není dostupnost internetového připojení. V Příbrami nepředpokládám, že by někdo evidoval ve zjednodušeném režimu.

A pokud by chtěl v takovém režimu evidovat?
Musel by na finanční úřad podat žádost, kde by musel doložit, proč by mu evidování tržeb v běžném režimu znemožnilo nebo zásadně ztížilo plynulost a hospodárnost výkonu ekonomické činnosti. Jako příklad si lze např. představit restauraci ve sklepení, kde není možnost internetu a majitel by při každém placení běhal chytat signál. V takovém případě by mu samozřejmě bylo povoleno evidovat tržby ve zjednodušeném režimu.

Tip redakce: O tom, co si o EET myslí provozovatelé restauračních zařízení, jsme vám přinesli reportáž. Najdete ji ZDE. 



zdroj: text i foto: pribram.cz

autor: MJ





DISKUZE k článku

V diskuzi je 0 příspěvků. VSTOUPIT do diskuze »


Další články

Vedení města zváží změny v zadávání veřejných zakázek Vedení města zváží změny v zadávání veřejných zakázek Diskuze ohledně tohoto tématu se rozvinula na konci pondělního jednání zastupitelstva. 24. února 2017   (06:31) Na setkání s vedením kraje přijelo 600 středočeských starostů Na setkání s vedením kraje přijelo 600 středočeských starostů Pozván byl zhruba dvojnásobek lidí. 23. února 2017   (19:30) Z garáže ukradli nářadí za desítky tisíc korun Z garáže ukradli nářadí za desítky tisíc korun Pokud se pachatele podaří dopadnout, hrozí mu až pět let ve vězení. 23. února 2017   (18:20) Divadlo Antonína Dvořáka v Příbrami uvede Gogolovu Ženitbu Divadlo Antonína Dvořáka v Příbrami uvede Gogolovu Ženitbu Hlavní roli ztvárnila Kateřina Kaira Hrachovcová. 23. února 2017   (16:55) FOTO DNE: Když to nejde dveřmi, tak to půjde oknem FOTO DNE: Když to nejde dveřmi, tak to půjde oknem Češi si zkrátka umějí poradit. 23. února 2017   (15:36) FOTOGALERIE Další srážka na přechodu a znovu v Milínské Další srážka na přechodu a znovu v Milínské Dívka během střetu utrpěla naštěstí pouze odřeniny. 23. února 2017   (13:30) Ryby i zvěřina - pochutná si celá rodina Ryby i zvěřina - pochutná si celá rodina Vynikající ryby z dobříšských sádek Colloredo-Mannsfeld spol. s r.o. 23. února 2017   (10:30) Komerční sdělení To je on! Lupič, který přepadl Tipsport bar To je on! Lupič, který přepadl Tipsport bar Zloděj odnesl hotovost v řádech desítek tisíc korun. 23. února 2017   (09:15) Kraj: Dohoda mezi destinačními společnostmi v Brdech není možná Kraj: Dohoda mezi destinačními společnostmi v Brdech není možná Podle Víta Rakušana jsou pozitivní a negativní stránky na obou stranách. 23. února 2017   (06:30) Zítra v 9:55 se rozezní sirény jako pieta za tragicky zesnulého hasiče Zítra v 9:55 se rozezní sirény jako pieta za tragicky zesnulého hasiče Pprap. Jan Odermatt se 14. února smrtelně zranil při požáru lakovny v obci Zvole. 22. února 2017   (17:56)





Kodex redakce Kodex diskutujících Reklama Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Zdabořská 24
261 01 Příbram V

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
2014 - 2017 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz