29. 4. svátek má Robert
PB | Realitní

Cukrářka: Dobrý dort poznáte tak, že hned chcete další kousek

ROZHOVOR
14. září 2022   (19:02)
Cukrářka: Dobrý dort poznáte tak, že hned chcete další kousek
foto: archiv Jitky Janotové, se svolením

Jitka Janotová peče dorty zatím hlavně pro radost.


Pečení dortů se vážně věnuje zatím jen pár měsíců. Její dorty už ale stačily udělat radost mnoha lidem. Díky svému puntičkářství na sebe klade ty nejvyšší nároky, a to je na chuti i vzhledu dortů na první pohled znát. O tom, jak může takový moderní dort vypadat a co všechno obnáší jeho výroba, jsme si povídali s Jitkou Janotovou z Příbrami.

Jak jste se k pečení dortů dostala?
Svůj první vzhledově přijatelný a poživatelný dort jsem dělala svému příteli (teď už manželovi) k narozeninám. Chtěla jsem si u něj šplhnout (smích). Potom přišly děti a jejich narozeniny, narozeniny rodiny, přátel a už to šlo tak nějak samo.

Co Vás přimělo k tomu, prezentovat svoje dorty na Facebooku a Instagramu?
Dorty a cupcaky peču pro radost – svojí i ostatních. Zpočátku jsme si ze založení profilů doma dělali spíše legraci, ale pár let nazpět mi někdo řekl, že si za ničím nejdu, že se pro něco nadchnu, ale nikdy to nedotáhnu do konce, no a ten člověk měl pravdu. Takže jsem se zařekla, že s tím už je konec a věci, které mě baví a dělají mi radost, budu dále rozvíjet. A samozřejmě mě popostrčila i odezva lidí, kteří dortíky ochutnali a viděli. Takže se z této souhry okolností vyklubaly Shiny cakes.
Proč zrovna Shiny cakes?
Shiny cakes, neboli třpytivé dorty – a to doslova. Ráda používám různé třpytivé sprejíky, každý dort či cupcake tím získá jedinečný šmrnc. A také si zakládám na tom, aby dorty nebyly přeslazené a při tom chuťově zajímavé. Dejte si jeden přeslazený kousek a nebudete chtít další, dejte si jeden chuťově vyvážený kousek, který ovšem není přeslazený, a máte chuť pokračovat.
Jaké používáte suroviny? Musíte na nich kvůli dnešním cenám šetřit?
Suroviny používám kvalitní, ale běžně dostupné v obchodě. Ceny surovin šly sice nahoru, ale pokud využijete v obchodech různé akce, není to tak dramatické. Navíc složení a chuť každého dortu řeším se všemi individuálně, takže není problém zařadit „obyčejnější“ ingredience. Ovšem na nějakou divočinu se určitě taky chystám a mám radost pokaždé, když mám volné ruce a uklizenou kuchyni.

Když Vám tedy nechám volné ruce, jaký dort mi upečete?
Nedávno jsem dělala dort z mého oblíbeného piškotového korpusu, kdy uvnitř byl crumble z hořké čokolády, kousky manga rozvařené s mangovým a meruňkovým džemem a trochou karibského rumu, kokosová ganache, a celý dort byl zatřený čokoládovou mousse. Ten byl chuťově skvělý.

Jak dlouho trvá takový dort upéct?
Záleží na velikosti, složení i dekoraci konkrétního dortu. Ale co mám zatím zkušenost, bývá to okolo pěti hodin. Možná, že se to dá stihnout i rychleji, ale já to dělám pro radost, takže nemám kam spěchat a jsem hrozný puntičkář a jen těžce snáším nějaké kompromisy.
Co všechno je k výrobě dortu potřeba? Musíte mít nějaké speciální náčiní?
Začít jde i s málem, ale už i já jsem sklouzla k tomu, že mám dva šuplíky plné náčiní. Asi nejdůležitější je kvalitní točna pod dort a cukrářská špachtle na roztírání krému. To jsou dle mého dvě věci, které vám opravdu usnadní práci. No a pak už je to jen o tom, jak moc si chcete s dorty vyhrát. Tvořítka, formičky na čokoládu, na pečenou zmrzlinu, lízátka a jiné, zdobící špičky, zdobící špachtle a tak dále. Je toho opravdu spousta.
Sledujete aktuální dortové trendy nebo spíše improvizujete?
Přiznám se, že dortové trendy úplně nesleduji. Jasně, nějakou inspiraci na internetu sbírám, asi jako každý, kdo se pro něco nadchne, ale co je momentálně v kurzu úplně nevím. Vždy se snažím všem vyhovět a zároveň do dortu promítnout samu sebe a styl, kterým jsem se vydala.

Zmiňovala jste, že k založení facebookového a instagramového profilu Vás nakopla odezva ochutnávajících. Co pro Vás byla doposud nejlepší pochvala?
Úplně nevím, zda bych tomu říkala pochvala, ale strašně mě potěšila kamarádky dcera. Dostala od rodičů dort jako překvapení k narozeninám. Vůbec předem nevěděla, že jsem ho dělala já, ale její první slova byla: Jé to je dort od Jíti! Poznala jsem to podle kytiček. A to je přesně ono. To je to, o co mi jde, kromě toho, aby byly dorty výborné, tak aby dorty ode mě lidé poznali na první pohled.
A na druhou stranu. Měla jste chuť s tím někdy seknout?
Ano a není to tak dávno. Když se mi v jedenáct hodin večer už potřetí srazil krém. To jsem byla opravdu zoufalá. Dělat dort na přání je strašně krásné, ale zároveň i dost psychicky náročné. Lidé na vás spoléhají a pokud jste puntičkář, jako já, tak to někdy opravdu není snadné. Ale jakmile vidím, že dort se líbí a chutná, jsou špatné pocity pryč.

Kde byste chtěla být se Shiny Cakes za rok?
Hlavně ne v blázinci. Dorty totiž z velké části peču za přítomnosti povyku mých dvou dětí a občas to opravdu stojí za to. Ne, teď vážně. Budu moc ráda, když za ten rok moje dorty udělají radost co nejvíce lidem.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jakub Pečenka








Související


Další články

Oslavte 140 let Sboru dobrovolných hasičů z Dalekých Dušníků Oslavte 140 let Sboru dobrovolných hasičů z Dalekých Dušníků Dobrovolní hasiči mají v Česku velkou tradici a výjimkou není ani obec Daleké Dušníky. … Počasí s letními teplotami zůstane do čtvrtka, pak se mírně ochladí Počasí s letními teplotami zůstane do čtvrtka, pak se mírně ochladí Od čtvrtka přijdou přeháňky, pak i bouřky. Středisko družicových spojů u Sedlce-Prčice je zajímavostí pro turisty Středisko družicových spojů u Sedlce-Prčice je zajímavostí pro turisty Od zprovoznění prvního střediska družicových spojů v Československu u Sedlce-Prčice na … Příčinou největší české důlní katastrofy byla neopatrnost, zemřelo 319 horníků Příčinou největší české důlní katastrofy byla neopatrnost, zemřelo 319 horníků Během záchranné akce byly k vidění drsné výjevy. Výtahové šachty přijížděly často … Vrchní sestra: V příbramské nemocnici provedeme přes 4600 operací ročně Vrchní sestra: V příbramské nemocnici provedeme přes 4600 operací ročně Příbramská nemocnice má k dispozici celkem 6 centrálních operačních sálů. ROZHOVOR Aktivita klíšťat je opět na vysokém stupni Aktivita klíšťat je opět na vysokém stupni Nejzávažnější nemoci, které klíšťata přenáší, jsou klíšťová encefalitida a lymská … Meteorologové: Počasí dnes opět ovlivní saharský prach, může snížit očekávané teploty Meteorologové: Počasí dnes opět ovlivní saharský prach, může snížit očekávané teploty Saharský prach se do ČR letos dostal již několikrát, o velikonočním víkendu kvůli němu … Mráz měl negativní vliv také na lesy, buky, duby i jedle částečně pomrzly Mráz měl negativní vliv také na lesy, buky, duby i jedle částečně pomrzly Vinou mrazů také nebude výrazný semenný rok, jak lesáci předpokládali, málo ploch se … Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Přes 300 zasahujících hasičů ze středních Čech i Prahy. Desítky cisteren a plameny s …
Na dálnici D4 předjížděl opilý řidič sanitku jedoucí na majácích, nehoda si vyžádala zranění Na dálnici D4 předjížděl opilý řidič sanitku jedoucí na majácích, nehoda si vyžádala zranění Řidič BMW nadýchal přes jedno promile alkoholu. AKTUALIZOVÁNO
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies