26. 4. svátek má Oto
PB | Realitní




Chraňte se v létě před rizikem salmonely: deset jednoduchých a užitečných rad

8. července 2017   (07:52)
Chraňte se v létě před rizikem salmonely: deset jednoduchých a užitečných rad

Teplé a slunečné letní počasí vytváří ideální klimatické podmínky pro vznik průjmových onemocnění.



„V loňském roce onemocnělo salmonelou jen ve Středočeském kraji 1 729 lidí, rozšířená jsou také ostatní průjmová onemocnění, kterých jsme loni zaznamenali kolem pěti tisíc. V létě se toto riziko zvyšuje, proto je v tomto období třeba dodržovat základní zásady osobní hygieny, tedy především mýt si důkladně ruce, dále omezit konzumaci rizikových potravin, jakými jsou například majonézové saláty nebo měkké uzeniny a dbát na důkladné tepelné zpracování potravin. Ovoce a zeleninu konzumujte až po důkladném umytí pitnou vodou, k přípravě pokrmů, k pití a k vaření používejte pouze pitnou vodu, a do již hotových pokrmů nepřidávejte syrová vejce,“ radí ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Jarmila Rážová.

Zdravotním potížím spojeným s konzumací pokrmů v letním období lze předcházet dodržováním následujících pravidel:
  • Správný výběr potravin – vybírejte při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou zdravotně nezávadné. Nekupujte potraviny s prošlou zárukou, ovoce a zeleninu před konzumací důkladně umyjte pitnou vodou, omezte konzumaci rizikových potravin (majonézové saláty, měkké uzeniny apod.).
  • Dostatečná tepelná úprava – potraviny a pokrmy dostatečně uvařte a propečte. Teplota ve všech částech pokrmu by měla dosáhnout 70 °C po dobu nejméně 10 minut, maso musí být propečené až ke kosti. Pozor při grilování kuřat, kdy se často stává, že u kosti je ještě krvavé. Nepoužívejte syrová vejce do pokrmů, které se již dále tepelně neupravují nebo do pokrmů připravených za studena.
  • Konzumace tepelně upravených jídel ihned po jejich dohotovení – nejlépe je konzumovat pokrmy ihned po jejich dohotovení. Pokud pokrm chladne při pokojové teplotě, mikroby, které eventuálně vaření přežily, se začnou množit.
  • Hotové pokrmy uchovávat buď v teplém stavu nad 60°C nebo v chladničce při teplotě nižší než 10 °C.
  • Již jednou uvařené potraviny před opětovnou konzumací důkladně ohřát – důkladný ohřev znamená, že ve všech částech pokrmu by měla být dosažena teplota 70 °C.
  • Zabránit styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami – bezpečně uvařené potraviny mohou být mikrobiálně znečištěny při kontaktu se syrovými potravinami. Může se tak stát např. při použití stejného náčiní např. na syrové maso a potom na úpravu hotového pokrmu, krájení knedlíků, zeleniny apod.
  • Opakované mytí rukou – je to jedno z nejdůležitějších pravidel. Ruce si myjte vždy před zpracováním potravin, při každém přerušení činnosti, při změně druhu práce (např. při přechodu od práce se syrovým masem, vejci na práci s již tepelně hotovými pokrmy). Zejména si myjte ruce po použití WC a před jídlem.
  • Udržovat kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě – kuchyňské náčiní a nádobí udržujete v čistotě, po každém použití ho důkladně umyjte. Pravidelně měňte utěrky a mycí houby na nádobí.
  • Ochrana potravin před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty – uchovávejte potraviny v uzavřených obalech. Zvířata (hlodavci, ptáci) i mouchy mohou přenášet mikroby a znečistit volně přístupné potraviny.
  • Používat k přípravě potravin pitnou vodu – používejte pitnou vodu k pití, vaření i k umývání nádobí a k osobní hygieně.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: khsstc
autor: TP








Další články

Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Požár vznikl v blízkosti Vesteckého mostu u obce Obory. Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle V OBI poradí při výběru květin, se substrátem zdarma je i osadí do přinesených nebo … Komerční sdělení Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Webový portál bude sloužit silničářům i veřejnosti. Stát bude téměř 60 milionů … O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem Provoz víkendového vlakového spojení potrvá od 27. dubna do 29. září. V Březnici bude … Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,47 Kč, naftu pak za 39,19 … Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Ve středu 1. května se na třináctikilometrovou trať do Dvořákova památníku vydáte z … U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč Zařízení cestářům poskytují cenná data a umožňují jim vyjíždět na silnice dříve, než … Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Ve vládě po dvou a půl letech končí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena … Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Návštěvníky čeká 16 koncertů včetně benefičního koncertu pro vilu Rusalku s mimořádným …
Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Svažitá a silně podmáčená louka o rozloze 2,6 hektaru pojmenovaná Licitanta leží u …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies