17. 5. svátek má Aneta
https://szm.pb.cz/akce/den-deti-na-novaku/




Cedule na každém rohu: Období burčáku je v plném proudu

12. září 2020   (17:44)
Cedule na každém rohu: Období burčáku je v plném proudu
foto: pribram.cz

K babímu létu neodmyslitelně patří popíjení lahodného nápoje z bobulí - burčáku. Bohužel se můžeme setkat i s jeho různými náhražkami. Jak poznáme ten pravý, na kterém si pochutnáme všemi smysly?


Období burčáku bývá od srpna do listopadu, letošní sklizeň byla však kvůli deštivějšímu a chladnějšímu létu o něco déle. V okamžiku sběru hroznů musí být totiž v moštu správný poměr cukrů a kyselin (u modrých bobulí i barvivo). Je to vlastně takový druh umění, kdy se pozná opravdu dobrý vinař. Burčák se vyrábí snad ze všech odrůd vína, záleží tak spíše na nedočkavosti člověka, kdy ochutná první sklizeň.

Fenomén burčáku je známý především v České republice, Rakousku a Slovensku. Tento lahodný nápoj obsahuje vitamíny, lehce stravitelné cukry, ale i různé nečistoty, proto se nedoporučuje jeho nadměrná konzumace. Nejlépe by se měl burčák konzumovat přímo ve sklepě vinaře, jakmile je totiž vyvezen, postupně ztrácí kvalitu a chuť.
Jak poznat kvalitní burčák?
Pokud se jedná o kvalitní nápoj, poznáte ho na první pohled. Obsahuje jemné bublinky a pěnu. Z bílých hroznů by jeho barva měla mít světle žluté mléčné odlesky. Když už chytá barvu dohněda, ruce od něj pryč (ke kvašení mohla být použita jablka). Chuť by měla být sladkokyselá, pokud je příliš sladká, ještě ho chvíli nechte odpočinout, ať více prokvasí. Pokud je ovšem jeho chuť trpká, nekupujte, je přeražený.

Pokud chcete raději červený burčák, barva by měla mít světle rubínovou až tmavě červenou barvu a být mírně zakalená. Červený burčák není k dostání tolik, jako bílý. Prodává se po omezenou dobu. Je to způsobené rychlejší dobou kvašení.
Před koupí je vždy dobré burčák ochutnat, abyste si nezakoupili zkvašený mošt. Nejlépe uděláte, když nakoupíte přímo u vinaře nebo v kvalitní vinotéce.
Pozor na bublinky, burčák stále pracuje. Víčko neutahujte, aby mohl z lahve unikat oxid uhličitý. Chladem se kvašení zpomaluje, proto je dobré burčák uchovávat v lednici. Jeho aroma a chuť ale vynikne, pokud není příliš vychlazený, proto ho z lednice nechte chvíli zteplat.
Vše podstatné už víte, takže zbývá jen popřát - dobrou chuť.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jana Fedorová








Další články

Do muzejní noci ve středních Čechách se zapojí 16 krajských muzeí a galerií Do muzejní noci ve středních Čechách se zapojí 16 krajských muzeí a galerií Festival potrvá od pátku do 15. června. Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne mírně zlevnila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne mírně zlevnila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 39,77 Kč, naftu pak za 37,90 … Státní Gas Storage CZ loni ztrojnásobil provozní zisk na 1,397 miliardy korun Státní Gas Storage CZ loni ztrojnásobil provozní zisk na 1,397 miliardy korun Podzemní zásobníky firma provozuje také v Hájích u Příbrami. Do Brd se vracejí čápi černí. Můžete pomoci s mapováním jejich výskytu Do Brd se vracejí čápi černí. Můžete pomoci s mapováním jejich výskytu Celostátní sčítání čápů černých se opakuje po deseti letech. V případě nálezu hnízda … Do Česka přijdou i trvalejší srážky, teploty budou dál převážně nad 20 stupni Do Česka přijdou i trvalejší srážky, teploty budou dál převážně nad 20 stupni Obloha bude ode dneška do soboty oblačná nebo zatažená. Komentované procházky v Brdech zvou za ptáky na Kolvín a na vojenské cvičiště Bahna Komentované procházky v Brdech zvou za ptáky na Kolvín a na vojenské cvičiště Bahna Květnové vycházky seznámí s jedinečnostmi brdské krajiny a jeho obyvateli. Judo Příbram zve v sobotu na 2. ročník Memoriálu Jiřího Straky Judo Příbram zve v sobotu na 2. ročník Memoriálu Jiřího Straky Příbramský judistický oddíl pořádá ve sportovní hale v Příbrami druhý ročník Memoriálu … Ve středních Čechách se v prvním kole na střední školy dostalo 92,2 pct uchazečů Ve středních Čechách se v prvním kole na střední školy dostalo 92,2 pct uchazečů Uchazeči o denní studium na středních školách ve Středočeském kraji podali letos … Zubaři: Stát by měl hradit plombu aspoň z 80 %, ministerstvo navrhuje polovinu Zubaři: Stát by měl hradit plombu aspoň z 80 %, ministerstvo navrhuje polovinu V současné době platí pojišťovny amalgám, bílé plomby si platí celé pacient, pokud …
Na Příbramsku bude ve čtvrtek hodně foukat, dál hrozí šíření požárů Na Příbramsku bude ve čtvrtek hodně foukat, dál hrozí šíření požárů V souvislosti s nebezpečím požárů meteorologové nabádají lidi, aby nerozdělávali oheň …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies