2. 5. svátek má Zikmund
Zamilovaný Novák 11. 5. 2024




180 km na kole v horách s převýšením 2500 m je pro handicapované sportovce brutalita

ROZHOVOR
16. září 2023   (14:39)
Dalších 10 fotografií v galerii180 km na kole v horách s převýšením 2500 m je pro handicapované sportovce brutalita
foto: Honza Tománek / se souhlasem

Jan Tománek má za sebou oba vrcholy letošní sezony. Nejprve úspěšně obhájil titul na MS v polovičním Ironmanu ve finském Lahti, aby o 2 týdny později zažil očistec při MS v dlouhém Ironmanu v Nice. I když se nedokázal na extrémně náročné cyklistické trati vejít do časového limitu, závod dokončil a přivezl si z Francie mnoho intenzivních zážitků.


Honzo, začněme nejprve polovičním Ironmanem v Lahti. Přijmi mou gratulaci k zisku titulu mistra světa. Počasí vám během závodu bohužel vůbec nepřálo, neboť intenzivně pršelo. Jak se ti v takových podmínkách jelo?
Moc děkuji za gratulaci. Úvod závodu byl ještě bez deště, což bylo skvělé, ale během prvních deseti kilometrů cyklistiky začalo pršet a déšť byl postupně silnější a silnější. Samozřejmě závodit v dešti není nic extra příjemného, ale v cyklistice mě to příliš nelimitovalo, to až později při výrazně kopcovitém běhu.

Která část byla nejnáročnější? Všiml jsem si, že si při běhu používal gumové rukavice.
Nejhorší byl běžecký půlmaraton s velkým převýšením. Na běžeckou formuli obvykle používám tzv. tvrdé plastové rukavice s gumou, ale za mokra nemají potřebnou přilnavost. V prudkých výjezdech jsem musel hodně improvizovat a zvolil jsem klasické gumové rukavice na úklid, se kterými bylo možné stoupání vyjet, ale moje dlaně trpěly. Ty spáleniny od gumy a rozedřené puchýře bych nikomu nepřál, ale byla to jediná cesta, jak závod dokončit, protože běžecká trať rozhodně nesplňovala specifika a standardy sportu handicapovaných.
Kolik se účastnilo celkem závodníků a kolik z nich bylo v kategorii PC (Physically Challenged)? Jaká byla atmosféra při závodu v Lahti?
Celkem se světového šampionátu v Lahti zúčastnilo přes 2000 závodníků a ve sloučené kategorii handicapovaných sportovců nás startovalo 6. Atmosféra byla hodně proměnlivá, stejně jako počasí. Ranní start za východu slunce byl skvělý, ale s intenzivním deštěm ubývalo fanoušků na trati a zejména na cyklistice to atmosféru moc nemělo. Běh už byl zase o trošku lepší, ale přiznám se, že jak jsem bojoval sám se sebou a technikou, tak mě povzbuzování spíš rozčilovalo, protože jsem nebyl v dobrém rozpoložení.
Kolik se účastnilo celkem závodníků a kolik z …
foto: Honza Tománek / se souhlasem
Měli jste možnost Finsko trochu poznat? Čím je specifická místní kuchyně?
Neměl jsem moc volného času, ale dlouhý triatlon je krásný tím, že již během tréninku na tratích závodu nebo v okolí akce jste pořád venku a tu destinaci prostě vnímáte. Cyklistiku trénujete na venkově, městský běh na trati a plavání v jezeře, nebo bazénu spolu s místními, což je vždy obohacující. Většinou se snažím vyhledávat i typické místní podniky, kde interakce s domorodci pokračuje a ochutnat tradiční kuchyni patří k mým hlavním mimosportovním cílům. Severská kuchyně je obecně založena na vyšší konzumaci ryb a zejména krémová lososová polévka mi strašně chutnala. Bez čeho si naopak dokážu život představit je filtrovaná káva, jenže na klasické espresso ve Finsku narazíte poměrně zřídka.

O 14 dní později následoval triatlonový Mont Everest v podobě mistrovství světa v dlouhém Ironmanu v Nice. Jak moc se organizačně lišil závod ve Francii oproti tomu ve Finsku?
Organizačně obě akce provázelo mnoho zmatků a ve Francii jsem to vnímal asi intenzivněji, protože samotný závod pro mě představoval opravdu limitní záležitost. Kromě toho jsem v posledních týdnech strávil tisíce kilometrů za volantem, což mi na pohodě a klidu moc nepřidalo, ale nakonec jsem se se stresem dokázal vyrovnat a oba závody mi de facto vyšly podle představ.
Jestliže v Lahti byla brutální běžecká část, v Nice na vás čekala pro změnu extrémní cyklistika. Můžeš trochu popsat její parametry?
Obecně můžu říct, že již jen celková délka cyklistické části 180 km je pro horní končetiny extrémní a když připočteme horský profil s převýšením 2500 metrů a vedro, je to smrtící kombinace. Samotný výjezd na Col de l’Ecre, který v cyklistice dominoval, byl 20 kilometrů dlouhý a po jeho zdolání zbývalo 120 kilometrů v horách, takže celkem brutalita! Byla to ale nádherná trať, byť extrémní.
Závod jsi dokončil za 13:52:38 hodiny, avšak mimo oficiální kvalifikaci z důvodu nesplnění přísného časového limitu v cyklistické části. Jak budeš na tento závod vzpomínat?
Určitě v dobrém. Dokončil jsem, a to se počítá. Celkový limit jsem stihnul o více než 3 hodiny, ale ten průběžný cyklistický bohužel ne. Přeci jen celý Ironman není sport primárně určený pro handicapované sportovce a všechny limity jsou nastaveny pro zdravé. Do Nice se budu chtít jednou určitě vrátit a zvládnout přísné limity. Nyní jednoznačně vím, že jsem odvedl maximum a dokončení Ironman World Championship Nice patří mezí mé největší sportovní úspěchy, podobně jako Ironman World Championship St. George 2022 a absolvování kultovního běžkařského závodu Vasaloppet 90.
Závod jsi dokončil za 13:52:38 hodiny, avšak …
foto: Honza Tománek / se souhlasem
Máš v plánu ještě nějaký závod ve zbytku sezony a k jakému cíli budeš upínat svou pozornost směrem k příštímu roku?
Za 5 týdnů mám ještě v plánu absolvovat 70.3 Ironman Greece, kam se chystá i několik mých triatlonových svěřenců, což bude krásná tečka za letošní úspěšnou sezonou. Svůj pobyt v Řecku si chci ještě trošku protáhnout a prodloužit si léto, abych nabral sílu do dalších bojů. Přeci jen budoucí plány jsou neskromné a mám vůli se neustále posouvat dál. V příštím roce by to znovu mohly být oba světové šampionáty Ironman World Championship Kona, Havaj a 70.3 IM Taupo, Nový Zéland. Zejména Havaj mi ve výčtu mých sportovních úspěchů chybí, a přitom celý Ironman se zrodil právě tam. Tak uvidíme, čeká mě ještě dlouhá cesta, během které musím dokázat skloubit vrcholový sport a finanční zajištění mé činnosti. A v obou případech být úspěšný, jinak se neposunu dál.

Fotogalerie

180 km na kole v horách s převýšením 2500 m je pro handicapované sportovce brutalita () 180 km na kole v horách s převýšením 2500 m je pro handicapované sportovce brutalita (1) 180 km na kole v horách s převýšením 2500 m je pro handicapované sportovce brutalita (2) 180 km na kole v horách s převýšením 2500 m je pro handicapované sportovce brutalita (3) 180 km na kole v horách s převýšením 2500 m je pro handicapované sportovce brutalita (4) 180 km na kole v horách s převýšením 2500 m je pro handicapované sportovce brutalita (5) 180 km na kole v horách s převýšením 2500 m je pro handicapované sportovce brutalita (6) 180 km na kole v horách s převýšením 2500 m je pro handicapované sportovce brutalita (7) 180 km na kole v horách s převýšením 2500 m je pro handicapované sportovce brutalita (8) 180 km na kole v horách s převýšením 2500 m je pro handicapované sportovce brutalita (9)

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Oldřich Kozák








Související


Další články

V dubnu na středočeských silnicích zemřelo osm lidí, meziročně o dva více V dubnu na středočeských silnicích zemřelo osm lidí, meziročně o dva více Celkem se v dubnu v regionu stalo 1229 nehod, což je o 273 více než loni. Při nehodách … Svatý Florián opět otevře brány hasičských stanic Svatý Florián opět otevře brány hasičských stanic Tento pátek si hasiči na Příbramsku připomenou svátek svatého Floriána, který je … Riziko požárů zcela pomine v pátek, kdy přijdou přeháňky a bouřky Riziko požárů zcela pomine v pátek, kdy přijdou přeháňky a bouřky Po delším období bez srážek dorazí před víkendem do země přeháňky a bouřky. Středočeští hasiči likvidovali 12 požárů, čtyři souvisely s čarodějnickým pálením Středočeští hasiči likvidovali 12 požárů, čtyři souvisely s čarodějnickým pálením Hasiči zasahovali také u popadaných stromů nebo spadlé májky. Dělostřelci debatovali v Jincích s občany o obnovení ostrých střeleb z děl Dělostřelci debatovali v Jincích s občany o obnovení ostrých střeleb z děl Obyvatelé obcí z okolí Jinců během besedy nejčastěji zmiňovali obavy z hluku, … Dnes je první máj, lásky čas Dnes je první máj, lásky čas Nezapomeňte svou polovičku políbit pod rozkvetlou třešní. Po krádeži v příbramském obchodě se dala žena na útěk. Při zadržení napadla pracovníka ostrahy Po krádeži v příbramském obchodě se dala žena na útěk. Při zadržení napadla pracovníka ostrahy Napadený muž skončil v nemocnici. Pobyt u moře a další ceny s Vyplatíse jsou rozdány, zúčastnilo se téměř 4000 lidí Pobyt u moře a další ceny s Vyplatíse jsou rozdány, zúčastnilo se téměř 4000 lidí Soutěž o hodnotné ceny trvala dva měsíce. Komerční sdělení Na Hořejší Oboře budou nové toalety, dodá je příbramský ZRUP Na Hořejší Oboře budou nové toalety, dodá je příbramský ZRUP V klidové zóně u Hořejší Obory budou v průběhu léta vybudovány nové veřejné toalety. …
Příbram rozšířila provoz protialkoholní záchytné stanice na tři dny v týdnu Příbram rozšířila provoz protialkoholní záchytné stanice na tři dny v týdnu Kapacita příbramské záchytné stanice zůstává osm lůžek – pět pro muže a tři pro …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies